Piacon..."részben igaz"...

 

smarket.jpg

 

Az erdőszéli útról balra kanyarodva, egy kavicsos út vezetett a szomszédos falu határáig, mely néha poros, néha pedig az eső utáni nyomvályúk mentén saras pocsolyákkal volt szegélyezve. Hajnalodott, a kis Mumpic és Óz közeledett a falu széléhez, ahol már kofák gyülekeztek, hiszen minden szerdán itt találkoztak, ez volt a megegyezés - megállapodás köztük.

- Hol vagyunk, mi ez a hely ?
- Piacon.
- Piacooon???
- Igen.
- Na ne magyarázd meg nekem, hogy ez itt egy piac, ezt nem hiszem el úgysem.
- Figyelj kicsi Mumpic, ez nem "akármilyen" piac...ez itt a földi igazságok piaca.
- Hogy miiii???- értetlenkedve nézett a varázslóra
- Figyelj, mindjárt megfogod érteni. - szólt szelíd hangján. - Nézz csak körbe...nézd az árusok asztalait...Az ott balra az ezotéria szekció, nézd csak mennyi árus kínálja igazság portékáit.
- Azok ott jobbra??? Azok ott kicsodák???
- Ők a tudomány igazságainak árusai.
- Mögöttük azok a furcsa ruhában lévők??? Azok is tudományosak ???
- Majdnem..., látod, milyen kis ügyes vagy, majdnem eltaláltad...ők a pszichológia mesterei, az ő igazságaik ma szintén nagyon kelendőek, messze földön híres igazságaik itt cserélnek gazdát, más igazságokéval.
- Ezt most hogy értsem ?
- Ez az a hely, az a különleges piac, ahol az egyetlen igazságról megfeledkezettek, az egyetlen igazság különböző aspektusait termékekként cserélgetik, bartelezik, árulják, mint elkülönültségük különböző formációit. 
- Én is árulhatom a saját igazságomat ?
- Természetesen...találj ki magadnak egy márkanevet, ez legyen a saját Brand-ed, ami csak rád jellemző...ha márkaneved, azaz a Branded egyezik a belső igazságoddal, akkor hitelesnek éreznek majd, ezáltal bízni fognak benned, fényed, természetességedből fakad. Ha erőltetni próbálsz valamit, csak kimerülsz. Ha félelemből rejtegeted fényedet, elhervadsz. Azért vagy itt hogy ragyogj valamilyen téren...de ne felejts el egy dolgot...itt a piacon mindenki csak "részigazságokat" tud árulni.
- Hát most akkor meg mire gondolsz?
- Amit az elején is mondtam neked..., itt mindenki csak részigazságokat árul...ha tisztában lennének az igazsággal, akkor kiírnák a placcra, hogy "részben igaz"...
- Akkor valójában csak egy igazság létezik?
- Igen..., látod, ezért hoztalak ide, hogy megszülethessen benned is.

 

Ugyanaz a dolog lehet helyes az egyik embernek, és helytelen a másiknak, mert ez többé-kevésbé a személytől függ. Ugyanaz a dolog lehet az egyik pillanatban helyes az egyén számára, a másik pillanatban pedig helytelen, mert ez a szituációtói függ.
Az arisztotelészi kategóriákra tanítottak: ez helyes, az pedig helytelen. Ez fehér, az pedig fekete. Ez Isten, az pedig az ördög. Ezek a kategóriák hamisak. Az élet nincs felosztva feketére és fehérre. A nagy többsége inkább szürke.
És ha nagyon mélyen megnézed, a fehér a szürke egyik szélső pontja, a fekete pedig a másik szélső pontja, de mindkettő a szürke szélsősége. A valóság szürke. Így kell lennie, mert sehol sem oszlik részekre. Sehol sincsenek vízálló összetevők. Ez egy ostoba kategorizálás, de gondosan elültették az elménkben.
Tehát a helyes és a helytelen szüntelenül változik. Akkor hát mit tehetünk? Ha valaki végső döntést akar, megbénul; képtelen lesz cselekedni. Ha csupán akkor akarsz cselekedni, amikor már végső döntésre jutottál afelől, hogy mi a helyes, meg fogsz bénulni. Képtelen leszel cselekedni. Az egyénnek cselekednie kell, mégpedig egy relatív világban. Nincs végső döntés, ezért ne is várj rá. Csak figyelj, láss, és tedd azt, amit helyesnek érzel.

 Ha tetszett akkor a sorozat további részeit itt találod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://risingpoetry.blog.hu/api/trackback/id/tr3211987258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Köszöntelek

 

"Kereshetsz vidám perceidben,
 Elrejtve ott vagyok örömödben, 
 Megláthatsz szomorú napjaidban,
 Ott vagyok színtelen sóhajodban"

 

 Rising Poetry - Gróf Tamás

 

 

rp_pajer_vajk_monika.jpg

Egy lehetőség

 

 

Ha hirdetnél vagy reklámoznád
terméked az oldalon, írj bátran:

risingpoetry (kukac) gmail.com


Az oldalon található írások
haszonszerzés céljából
nem másolhatók
!
Médiában történő
megjelenítéshez
a szerző engedélye
szükséges.

(Gróf Tamás)

Kapcsolat: risingpoetry kukac gmail.com
https://www.risingpoetry.hu/

Facebook megosztások

DC - A CSOKOLÁDÉ ÉS ÉN

 

"Már az első találkozás élménnyé válik, ujjaid közt a fekete szépség, ajkaidhoz érve, roppanós külsejével, harapásra csábít. Ajkaidon fekete csókja, éltető erő, legbelső vágyaid ismerő, akár egy csábító szerető. Darabkái nyelveden olvadva, ízlelőbimbóid hullámvasútjára váltottak jegyet, a második falattól végre behunyod a szemed. Elvarázsol egyedi íze, a fellegekbe juttat, behunyt szemeddel látod, nincs más ilyen élmény, ami felkorbácsol és egyben nyugtat. Az utolsó falatka, is lassan elmerül benned, szemed kinyitva a dobozt keresed,  legszívesebben eldugnád mindenki elől, tudva, ez az élmény feledésbe sosem merül."

Éld át a te is a Dantonie Chocolate élményt, egy falat boldogság, csak karnyújtásnyira tőled.

 

bonbon03.jpg

 

 

süti beállítások módosítása